Al is creatine wel het nummer een supplement voor sportprestaties dat beschikbaar is, er is nog genoeg vraag naar wat het precies doet. In deze blog wordt dit allemaal duidelijk en simpel uitgelegd.
Wat is creatine
Om te begrijpen wat creatine precies doet beginnen we eerst bij wat creatine nou precies is. Creatine is een lichaamseigen stof die betrokken is bij de energievoorziening van je spieren. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel genoemd als creatinefosfaat dat wordt opgeslagen in je spiercellen. We maken deze stoffen via voedingsmiddel zoals kip, rundvlees, en vis.
Wat doet creatine precies
Na een aantal reps van een set is het niet zo dat het kracht level afneemt van je spieren, maar juist het energielevel wat afneemt. Dit is waar creatine je te hulp schiet en juist extra energie geeft aan je spieren. Vervolgens geeft dit meer uithoudingsvermogen dat betere resultaten levert zelfs op langer termijn.
Dit is alleen niet het geval als je creatine alleen uit je voeding haalt... Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen tussen de 19 en 39 maar 1 gram per dag binnen krijgen aan creatine en vrouwen zelfs minder.
Het gebruik van creatine
De oplossing voor genoeg inname van creatine is dit in te nemen door supplementatie. Door een simpele scoop van 5 gram per dag kan dit supplement goed zijn werk doen door alle stoffen op te slaan in je spiercellen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je genoeg water blijft drinken omdat deze stoffen dan beter worden opgeslagen.
Na een korte tijd zal je merken dat je spieren wat voller eruit gaan zien. Dit komt door het opgeslagen vocht rondom de spieren.
Persoonlijke ervaring met creatine
Zelf gebruik ik creatine nu al 8 jaar en het doet nog steeds zijn werk. Door de jaren heen heb ik getest hoe mijn prestaties in de gym verschillen met of zonder creatine en elke keer kwamen mijn resultaten hoger uit met de inname van creatine. Dat niet alleen het heeft ook effect op mijn fysiek. De maande dat ik geen creatine gebruikte zagen mijn spieren er ook minder vol uit dan op foto's met het gebruik van creatine.
Persoonlijk heb ik verder nooit klachten ervaren van maag tot darmklachten. Als je genoeg water drinkt zal je nergens last van krijgen.
Wanneer neem je creatine in
Er zijn genoeg mogelijkheden als het komt wanneer je creatine inneemt. Wat ik persoonlijk adviseer is het nemen van creatine na het trainen. Dit is namelijk omdat je na een training flink wat stoffen hebt gebruikt en deze dan weer aangevuld moeten worden. Zo blijven de spieren goed vol en weer opgeladen voor de volgende training.
Een tip voor de mensen die creatine met een smaakje willen. Combineer het samen met je whey protein om toch te genieten van je shake. Dit heeft verder geen effect op de smaakstoffen van de whey waardoor deze gewoon hetzelfde proeft als een normale protein shake.